Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Tagi

Brak tagów

Newsletter

Chałwa Waniliowa Ręcznie Robiona 500g

Loukas Premium - ręcznie robiona chałwa, produkowana w sposób tradycyjny od 1945r w okolicach Salonik, Grecja.

WIęcej informacji

Dodaj Usuń

34,00 zł


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Add to wishlist

Chałwa LOUKAS wytwarzana jest ręcznie, zgodnie z tradycyjną recepturą. Firma wprowadziła także rygorystyczne standardy bezpieczeństwa żywności. Tahini (masa sezamowa) oraz topiony cukier mający formę karmelu są powoli mieszane w półkolistych pojemnikach, nadając chałwie charakterystyczną, włosowatą fakturę i umożliwiając jej pocięcie na kawałki bez uszkadzania pierwotnej struktury. Jedyny w swoim rodzaju proces produkcyjny oraz jakość masy sezamowej produkowanej bezpośrednio w firmie z najlepszego sezamu pozwala przedsiębiorstwu oferować zainteresowanym klientom produkt charakteryzujący się wyjątkowym smakiem oraz niepowtarzalną fakturą.

 

Skład: Tahini (miazga sezamowa) < 70%, cukier, syrop glukozowy, wanilia.

Przeciw starzeniu się (i nie tylko) - chałwa

Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?

Pokarmy prowokujące zmysły noszą swą nazwę na cześć antycznej bogini miłości – afrodyzjaki. Historia chałwy sięga czasów dawnego Babilonu, ale za jej ojczyznę uznaje się Indie.. Przywędrowała przez Persję do Turcji, i dalej, do Grecji. Dziś wsparci wiedzą empiryczną naukowcy podają, że zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.

Mało pisze się o tym, że chałwa jest mniej kaloryczna od czekolady. Panuje mit, że to wyłącznie bomba kaloryczna, a chałwa jest zalecana chorym po kuracjach wyniszczających ich organizm. Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę sezamową – w chałwie jej udział wynosi ok. 50 %. Sezam jest zdrowy, posiada sporą zawartość oleju roślinnego, a także dużą zawartość niemal wzorcowych białek roślinnych. Zawiera także naturalny przeciwutleniacz sezamol. Sezam to również bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H.

Ciekawostką jest fakt, że w oleju sezamowym odkryto związek powodujący zwiększenie produkcji płytek krwi – nazwano go witaminą T. Witamina A jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witamin z grupy B potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego. Pomagają walczyć z depresją i poprawiają pamięć. O witaminie witalności E powinni pamiętać wszyscy - nie tylko spragnieni miłosnych podbojów uwodziciele... Spożywanie chałwy rewelacyjnie wpływa na kondycję i wygląd skóry, włosów, paznokci, a nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy.

Jednak to nie koniec zdrowych mocy skrytych w chałwie. Zawiera ona jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo - naczyniowych. Jest ona też bogatym – bogatszym niż mleko - źródłem protein i wapnia oraz magnezu.

 

Chałwa jest bogata w następujące witaminy:

  • witaminę A, dzięki której mamy piękne włosy, paznokcie i skórę,
  • witaminę B1, która jest odpowiedzialna za właściwą pracę układu nerwowego,
  • witaminę B2 niezbędną do prawidłowego metabolizmu białka, węglowodanów i tłuszczów,
  • witaminę PP, czyli B3, biorąca udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz produkcji niektórych hormonów,
  • witaminę B9, która wspomaga pracę i rozwój układu nerwowego,
  • witaminę E, zwaną witaminą młodości, która zapobiega procesom starzenia neutralizując wolne rodniki. Witamina E poprawia również naszą odporność,
  • witaminę H, czyli witaminę B7, która bierze udział w procesie tworzenia hemoglobiny występującej w erytrocytach. Witamina H oprócz tego poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci i zmniejsza łojotok,
  • witamina T z kolei bierze udział w produkcji płytek krwi.

Oprócz masy witamin chałwa zawiera kwas linolowy, dzięki któremu poziom złego cholesterolu ulega obniżeniu. Dodatkowo, chałwa jest bogata w magnez, wapń i cenne dla naszego ustroju łatwo przyswajalne proteiny.

7 Inne produkty w tej samej kategorii: