Istotna rola aromatycznych ziół i ich wpływ na ludzie życie przestały być tajemnicą już tysiące lat temu. W antycznej Grecji, gdzie żył i działał „ojciec medycyny” - Hipokrates (460-370 P.N.E.), wykorzystanie oraz stosowanie do różnorodnych celów ziół pochodzących z terenów wiejskich okalających Grecję stało się podstawą pod późniejszy rozwój me...
Istotna rola aromatycznych ziół i ich wpływ na ludzie życie przestały być tajemnicą już tysiące lat temu. W antycznej Grecji, gdzie żył i działał „ojciec medycyny” - Hipokrates (460-370 P.N.E.), wykorzystanie oraz stosowanie do różnorodnych celów ziół pochodzących z terenów wiejskich okalających Grecję stało się podstawą pod późniejszy rozwój medycyny.
Doskonała jakość greckich ziół oraz przypraw jest skutkiem dużego nasłonecznienia oraz zróżnicowanej struktury topograficznej kraju. Sprawia to, iż grecka flora jest niezwykle bogata i różnorodna. Na terenie całego kraju występuje ponad 7.500 różnych rodzajów roślin, z czego 850 znaleźć można wyłącznie na terenach wiejskich. Zioła najlepszej jakości hodowane są w sposób naturalny. Odnosi się to między innymi do rumianku, gojnika, szałwii, tymianku, oregano oraz bazylii, które to stosowane są przez najlepszych szefów kuchni w całej Europie do przygotowywania potraw.
Ilość ziół oraz roślin z których produkuje się przyprawy rosnących w na terenie tego kraju może więc niejednego przyprawić o zawrót głowy.
Tradycyjna mieszanka kawy ze starannie wyselekcjonowanych ziaren najlepszych odmian