Kup Teraz

Producenci

Newsletter

Istotna rola aromatycznych ziół i ich wpływ na ludzie życie przestały być tajemnicą już tysiące lat temu. W antycznej Grecji, gdzie żył i działał tak zwany „ojciec medycyny” - Hipokrates (460-370 P.N.E.), wykorzystanie oraz stosowanie do różnorodnych celów ziół pochodzących z terenów wiejskich okalających Grecję stało się podstawą pod późniejszy rozwój nauk medycznych. Zioła uznawane były za florę magiczną. Od czasów Hipokratesa stosowano je w całej Grecji jako środki wspomagające standardowe leczenie. Grecja słynie z unikatowych ziół oraz przypraw, tak więc nie powinno nikogo dziwić iż kuchnia grecka bazuje na ich stosowaniu w szerokim zakrecie.

                                                   

Doskonała jakość greckich ziół oraz przypraw jest skutkiem dużego nasłonecznienia oraz zróżnicowanej struktury topograficznej kraju. Sprawia to, iż grecka flora jest niezwykle bogata i różnorodna. Na terenie całego kraju występuje ponad 7.500 różnych rodzajów roślin, z czego 850 znaleźć można wyłącznie na terenach wiejskich. Zioła najlepszej jakości hodowane są w sposób naturalny. Odnosi się to między innymi do rumianku, gojnika, szałwii, tymianku, oregano oraz bazylii, które to stosowane są przez najlepszych szefów kuchni w całej Europie do przygotowywania potraw.


Ilość ziół oraz roślin z których produkuje się przyprawy rosnących w na terenie tego kraju może więc niejednego przyprawić o zawrót głowy.