Kup Teraz

Producenci

Newsletter

Młyny oliwne znalezione przez archeologów  dowodzą, iż Grecy są w posiadaniu wiedzy na temat właściwej uprawy oraz zbiorów oliwek od wieków, jak również doskonale wiedzą jak przetworzyć owoce drzew oliwnych celem produkcji wysokiej jakości oleju z oliwek.

Zgodnie z mitycznymi wierzeniami , drzewo oliwne zostało stworzone przez boginię Atenę . Zrodził się spór między Ateną i Posejdonem o zwierzchnictwo nad miastem. Zeus, ojciec bogów ustalił, że patronem miasta będzie ten bóg, który podaruje jego mieszkańcom najcenniejszy prezent. Posejdon uderzył trójzębem w skałę tak mocno, że wytrysnęło źródło słonej wody. Atena zaś dotknęła lekko palcem ziemi, a wtedy wyrosło „pierwsze drzewo oliwne na świecie”. Miało tak wiele oliwek, że uginały się jego gałęzie. Uznano wyższość daru Ateny, przyznając jej władanie nad Atenami .
Hodowane w wiekach późniejszych drzewa oliwne stały się nieodzownym symbolem miasta i chronione były prawnie przed ich bezczeszczeniem. 

                                  

 

Nie od dziś wiadomo, że oliwki zawierają bogactwo jednonasyconych kwasów mających niezwykle pozytywny wpływ na kondycję mięśnia sercowego. Dzięki działaniu rzeczonych kwasów poprawia się także praca całego układu sercowo-naczyniowego oraz regulacja poziomu cukru we krwi. Kwas oleinowy obniża poziom złego i zwiększa poziom dobrego cholesterolu, natomiast kwas alfa-linolowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, nadciśnienia, chorób układu autoimmunologicznego, jak również przeciwdziała powstawaniu kamieni żółciowych oraz zakrzepów krwi. 

Co więcej, będące istotną częścią diety śródziemnomorskiej oliwki Kalamata są niezwykle bogatym źródłem witamy E, polifenoli oraz flawonoidów przeciwdziałających namnażaniu się wolnych rodników. Zawartość w oliwkach witaminy A pozwala zapobiegać nowotworom oraz pozwala na polepszenie jakości widzenia. Minerały takie jak wapno, miedź, żelazo oraz magnez pozwalają osobom spożywającym oliwki odpowiednio dbać o silne kości oraz czystą cerę.