Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Newsletter

Domowa Oliwa Extra Virgin ZBIÓR Grudzień 2016 - 1l

ŚWIEŻA Esencjonalna Oliwa Extra Virgin z własnego gaju w Peloponnese. Niefiltrowana, tłoczona na zimno z najszlachetniejszej odmiany KORONEIKI. Z drzew starszych niż 300 lat. Tłoczenie Grudzień 2016 -1L. Kwasowość: 0,3%.

Wspaniała w smaku i absolutnie naturalna !

WIęcej informacji

Dodaj Usuń

45,00 zł

Add to wishlist

Nazywam się Nikolaos Papandreou, oliwa którą chcę Państwu polecić pochodzi z naszego rodzinnego gaju oliwnego w Manesi – Peloponnese. Produkowana jest na małą skale i tylko z najlepszych oliwek. Jest to oliwa spełniająca normy extra vergine (kwasowość ≤0,8), wyciskana na zimno, z oliwek zbieranych ręcznie, z drzew rosnących w Grecji. Oliwa odznacza się wyraźnym zapachem kwiatowo-owocowym i ostrym, gorzkawym smakiem. To wspaniała, gęsta i intensywna oliwa, którą się zachwycicie.

Stosujemy uprawę biologiczną. Uprawiamy najszlachetniejszą greckaodmianę oliwek: Koroneiki. Zbiór oliwek ręczny, tłoczenie metodami tradycyjnymi na zimno, w zaprzyjaźnionej z nami olejarni, przy użyciu kamiennych żaren, powoli, dzięki czemu nie podnosi się ich temperatura (tzw. tłoczenie na zimno). Proces wyciskania oliwy zaczyna się już w kilka godzin po zbiorze. Najpierw oliwki się miażdży, potem oddziela oliwę od wytłoczyn , następnie odwirowuje wodę. Wszystko mechanicznie, bez użycia chemii i bez podgrzewania. Dzięki temu powstaje oliwa extra vergine najwyższej jakości i o wyjątkowych walorach smakowych.

Przechowywana jest w specjalnych pojemnikach, dzięki czemu oliwa pozostaje świeża przez wiele miesięcy, nie jełczeje, nie traci zapachu ani ostrego smaku.

Oliwa z oliwek extra vιrgin ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Używana codziennie pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża poziom złego cholesterolu, jest zbawienna dla serca.Bogata w przeciwutleniacze wspiera mechanizmy obronne komórek.
Oliwa z oliwek posiada również właściwości antyrakowe.

Gorzkość i ostrość smaku oliwy świadczy o obecności przeciwutleniaczy; jeśli oliwa jest mdła, to ich nie zawiera. Od wieków stosowana w kosmetyce, zawiera m.in. witaminy E (naturalny antyutleniacz) i F (jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci).
Łyżka oliwy z oliwek na czczo oczyszcza organizm, również  ze złogów nikotynowych.

Na oliwie extra vergin można smażyć (najlepiej krótko) i można jej używać do pieczenia.


Koneserzy oliwy najczęściej poszukują małych, rodzinnych fabryczek, które tłoczą oliwę na małą skalę z wyselekcjonowanych oliwek, a przy tym zachowują tradycyjne metody uprawy i tłoczenia tego „płynnego złota”

Uprawa oliwek

Nasz gaj oliwny znajduje się w górzystym terenie Argolidy, we wschodniej części Peloponezu, w regionie słynącym z doskonałej oliwy z oliwek.
Wysokie położenie przyczynia się do uprawy roślin bez użycia pestycydów.

Nasze drzewa nie są nawadniane sztucznie, rosną zgodnie z naturalnym cyklem życia więc są bardziej odporne i bez wątpienia dają lepszą oliwę. Jasne słońce i lekki wiatr regionu zapewniają uprawy zdrowych owoców oliwnych.

Zbiory

Okres zbiorów zaczyna się w listopadzie, kiedy oliwki nie są jeszcze całkiem dojrzałe, są bogate w polifenole. Charakteruzuje się wyrazistym, gorzkawym, ostrym smakiem i intensywny owocowy zapach - bez porównania z tanimi oliwami kupowanymi w supermarketach.  

Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli. Odczuwa się ich obecność przez lekkie "drapania w gardle". Owoce zbierane są ręcznie by nie uszkodzić miąższy i dostarczane do młynów w tym samym dniu. Oliwa tłoczona jest na zimno z najszlachetniejszych odmian .

To właśnie dzięki doskonałej oliwie mieszkańcy Grecji cieszą się długowiecznością i witalnością.

Dobra oliwa extra vergin niestety nie może być tania, na jej koszt składa się cena oliwek, praca ludzi, opakowanie i koszt transportu. Dostajecie jednak produkt najwyższej jakości i o wspaniałych walorach smakowych i zdrowotnych.

 

Właściwości oliwy

 

  • Najwyższej jakości oliwa. Produkt całkowicie naturalny, ekologiczna uprawa.
  • Nasza oliwa z oliwek jest niefiltrowana. Posiada swój unikalny zielono/złoty kolor, wytrawny , wyrazisty smak i intensywny zapach zielnych oliwek
  • Oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego
  • Zbiór oliwek: STYCZEN 2016
  • Pochodzenie: region Argolida-Peloponez, Grecja
  • Odmiana: Koroneiki
  • Limitowana edycja, tylko 220 butelek

Oliwa ta będzie doskonałym pomysłem na prezent dla wszystkich koneserów wykwintnej kuchni !

100% Naturalna Oliwa Extra Virgin!

Trudno myśleć o greckiej kuchni bez takiej oliwy. Doskonała do sałatki i nie tylko….

Wypróbuj naszą oliwę i zakochaj się w niej tak jak my !

 

Zapraszamy do degustacji oliwy na Bazar Olkuska, ul.Olkuska 12 Warszawa (Stary Mokotów)

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia

Największą sławę oliwka europejska uzyskała dzięki oliwie z oliwek. Jest ona niezastąpiona w kuchni i kosmetyce. Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. Extra Virgin. Po odwirowaniu jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Przez dalsze tłoczenie można uzyskać oliwę prowansalską. Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne.


Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Ale oliwa z oliwek to także doskonały smak. Stosuje się ją do smażenia (w umiarkowanej temperaturze) , sałatek, a także słynnego sosu vinegrette. Brak filtracji czyni tę oliwę najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek , gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach, a które w znacznym stopniu są usuwane przy powszechnie stosowanej filtracji dającej przejrzystość oliwie. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie w pozostałych cząsteczkach oliwek zawartych w zawiesinie i osadzie znajdują się skoncentrowane, cenne naturalne przeciwutleniacze (do 30% więcej niż w oliwie filtrowanej) tj. polifenole, zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca, a także opóźniające procesy starzenia komórek.

Oliwka w kosmetyce

Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surowa oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. Jest naturalnym filtrem UV, zabezpieczającym skórę przed szkodliwymi skutkami opalania (jednak dość słabym, dlatego nie wystarczy się nią posmarować, by móc się bezpiecznie opalać).

Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i w ten sposób przywraca mu naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oraz podczas okresu grzewczego zaleca się w celu natłuszczenia skóry ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Oliwka jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza. 

Zabieg regenerujący do włosów normalnych, suchych i zniszczonych

Zabieg wykonujemy przed myciem włosów. W przypadku włosów normalnych zabieg stosujemy raz w tygodniu, przy zniszczonych i suchych włosach zabieg można przeprowadzić dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, ale przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nałożyć tylko na same końce.

5 Inne produkty w tej samej kategorii: