Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Newsletter

SER GRAVIERA Z TYMIANKIEM Z KRETY, 300G VACUUM

Graviera to najstarszy grecki ser zółty z zółta skórką. Ma kształt koła. Wytwarzany jest z mieszanki owczego i koziego mleka. 

WIęcej informacji

Dodaj Usuń

30,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Graviera to najstarszy grecki ser zółty z zółta skórką. Ma kształt koła. Wytwarzany jest z mieszanki owczego i koziego mleka. Twarda skórka ma krzyżujący się wzór będący śladem po tkaninie, w którą ser był owinięty podczas suszenia. Dojrzewa w pomiesczeniach w temp.12-15 stopni Celsjusza i wilgotności 85%. Czas dojrzewania ok 9 miesięcy.

Ser Graviera z dzikim tymiankiem, przepełniony aromatem letnich ziół.

Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Grecji.

Ser jest długo dojrzewający, wyrazisty w smaku, najczęściej podawany na deskę serów, do oliwek, sucharków, idealnie pasujący do różnych win (Kotsifali, Agiorgitiko, Asyrtiko, Roditis). Można stosować go jako przekąska z dodatkiem miodu.

Waga: 300g (vacuum)

Skad: mleko pasteryzowane owcze i kozie, podpuszczka mikrobiologiczna, min.tłuszcz 40%, max. wilgotność 38%

Po otwarciu należy przechowywac w lodówce i spożyc w ciagu 10 dni

Data przydatności do spożycia: 6 miesiecy od daty zakupu

 

Aerakis - mała, lokalna serowarnia wytwarzająca sery w sposób tradycyjny, z siedzibą w Gminie Gortynas na południu Krety. Produkty wytwarzane są wyłącznie z mleka, które zostało zebrane przez hodowców wypasających owce i kozy w górach Asterousia w południowej prefekturze Heraklion. Kreta.

Szczególnie staranne kontrole odbywają się codziennie, potwierdzajace jakość mleka, w ramach monitorowania ELOGAK.

ZAPRASZAMY NA DEGUSTACJĘ SERÓW I INNYCH GRECKICH PRODUKTÓW NA BAZAR OLKUSKA, ul. Olkuska 12, Warszawa

30 other products in the same category: