Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Newsletter

WINO SŁODKIE SIGALAS VINSANTO PDO PREMIUM 2010

Znakomite słodkie wino od jednego z najlepszych winiarzy Grecji. 95 pkt u Parkera, 90 pkt w Wine Spectator PRO25

WIęcej informacji

Dodaj Usuń

230,00 zł

Dodaj do listy życzeń

OPIS WINA 

Charakterystyka: Naturalnie słodkie wino, pochodzącące ze starych ponad 50 letnich latorośli.. Winogrona po zbiorach są suszone na słońcu przez 10 do 12 dni. Vinsanto jest najbardziej zbliżone do win produkowanych w starożytności z podsuszanych winogron nazywanych „passon oinon” W czasach średniowiecznych Thira, wcześniejsza nazwa wyspy Santorini, została przemianowana na Santo Erini, a wino tam produkowane zwano Vino Santo, które z czasem ewoluowało w Vinsanto. Już sama nazwa wskazywała skąd pochodzi, jest to historyczna nazwa pochodzenia, jedna z niewielu zachowanych do dzisiaj. Wino starzone jest w używanych beczkach dębowych przez okres przynajmniej 24 miesięcy. Barwa jasna, pomarańczowa ze złotymi refleksami. Dojrzały aromat suszonych i kandyzowanych owoców, orzechów oraz miodu. Usta pełne, skoncentrowane, o długim słodkim finiszu. Doskonałe do wypicia po posiłku, w towarzystwie mocnych serów, suszonych owoców lub czekolady.

Oceny i wyróżnienia: Wine Spectator - 90/100; Robert Parker - 95/100; Złoty Medal i specjalne wyróżnienie na konkursie 11th Thessalonica International Wine Competition

Producent: Sigalas
Ocena Producenta: producent wyróżniony *** w przewodniku Wina Europy 

Pojemność: 500ml

Alkohol: 13,5%

Apelacja: PDO Superior Quality «Santorini».

Kolor:  białe 

Smak: słodkie

Rocznik: 2010

Szczep: Assyrtiko 75%, Aidani 25%

Pełna dojrzałość: 2013-2030

Temperatura podawania do 11⁰C

O winie:

The 2004 Vinsanto is the eagerly awaited successor to the 2003, which showed more and more class every time I saw it (94 points, Issue 186). This, clocking in at just 9%, could even be better. On first attack, it is remarkably sweet and incredibly delicious (as always). It was just so delectable, it was hard to resist. I wanted to stop tasting and start drinking, but I bravely saved some to sample over the next few days. But that's not all it has and it is by no means a syrupy fruit bomb - it is anything but and well made Vinsanto rarely is. In fact, phase two kicked in pretty fast. The acidity is powerful and it balances the sugar out beautifully. It actually has a mouthpuckering finish early on. There is also tension and intensity on the finish that makes this quite gripping. This is still a baby. If you want to drink it now - you'll find many rewards for doing so. It sure is approachable. But in terms of developing character, it is not showing even a small part of what it will show. These age well (and the drinking window of the 2003 should probably be extended) and with this level of, well, everything, it has the potential to outlive a lot of us. The next day it was slightly richer, even more gripping, longer on the finish and every bit as fresh. On Day 3, it seemed largely unchanged, hardly budging. I'll be reasonable at the moment. Drink now-2050.95/100 - eRobertParker.com

Very luscious, brimming with concentrated ripe apricot, peach and pineapple flavors that are flanked by rich butter notes. White chocolate and spice notes mark the creamy finish. Assyrtiko and Aidani. Drink now through 2020. 90/100 - Wine Spectator

 

30 other products in the same category: