Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Newsletter

Premium Chałwa Migdałowa Ręcznie Robiona 500g

ARGOUDELIS Premium ręcznie robiona chałwa produkowana w sposób tradycyjny od 1919r w  Piraeus, Grecja.

Poznaj ekskluzywną serię produktów "Argoudelis Premium” – jej głównymi założeniami są: wysoka jakość oraz nowoczesne opakowanie. 

WIęcej informacji

Dostępność: Ten produkt nie jest już na stanie

38,00 zł


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Add to wishlist

Wyróżniona przez prestiżowy magazyn kulinarny "BHMA Gurmet" za wyjątkową jakość i zaliczona do grona stu najlepszych produktów spożywczych Grecji w 2012 roku!

Poznaj ekskluzywną serię produktów "Argoudelis Premium” – jej głównymi założeniami są: wysoka jakość oraz nowoczesne opakowanie. Seria ta tworzona jest z myślą o klientach o zapędach kosmopolitycznych (na opakowaniu znajdują się napisy przede wszystkim po angielsku). Zapewniamy, że produkty staną się jedyną w swoim rodzaju gratką w sklepach z regionalną żywnością, delikatesach oraz w sklepach zlokalizowanych w kurortach turystycznych.

Chałwa ARGOUDELIS wytwarzana jest ręcznie zgodnie z recepturą wykorzystywaną przez 95 lat. Firma wprowadziła także rygorystyczne standardy bezpieczeństwa żywności. Tahini (masa sezamowa) oraz topiony cukier mający formę karmelu są powoli mieszane w półkolistych pojemnikach, nadając chałwie charakterystyczną, włosowatą fakturę i umożliwiając jej pocięcie na kawałki bez uszkadzania pierwotnej struktury. Jedyny w swoim rodzaju proces produkcyjny oraz jakość masy sezamowej produkowanej bezpośrednio w firmie z najlepszego sezamu pozwala przedsiębiorstwu oferować zainteresowanym klientom produkt charakteryzujący się wyjątkowym smakiem oraz niepowtarzalną fakturą.

 

 

Nasi pradziadkowie - Nikolaos i Anna Argoudelis zawsze byli dla nas źródłem inspiracji: to właśnie dzięki ich pasji fascynacja chałwą przekształciła się w pragnienie założenia firmy produkującej produkt ten w sposób tradycyjny – tak powstał “ARGOUDELIS”. Nikolaos, Anna oraz ich dzieci poszły w ślady ojca Dimitriosa, który to zgłębiał tajniki produkcji chałwy już w latach sześćdziesiątych dziewiętnastego wieku. Dodatkową wiedzę pozyskali podróżując po wyspach Morza Egejskiego, a w roku 1919 założyli w Pireusie pierwszą wytwórnię. Dziś, “Dom Chałwy ARGOUDELIS” jest jedną z nielicznych tradycyjnych greckich firm wytwarzającą chałwę z domowej masy sezamowej, która to jest tajnikiem wysokiej jakości oraz niepowtarzalnego smaku produktu finalnego. Jako, że stanowimy czwarte pokolenie tej wsławionej rodziny, naszym zdaniem jest zachowanie oraz rozwinięcie sztuki wytwarzania produktów spożywczych. Oferujemy naszym klientom wysokiej jakości chałwę, pastę sezamową oraz greckie słodycze loukoumi!

 

Przeciw starzeniu się (i nie tylko) - chałwa

Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?

Pokarmy prowokujące zmysły noszą swą nazwę na cześć antycznej bogini miłości – afrodyzjaki. Historia chałwy sięga czasów dawnego Babilonu, ale za jej ojczyznę uznaje się Indie.. Przywędrowała przez Persję do Turcji, i dalej, do Grecji. Dziś wsparci wiedzą empiryczną naukowcy podają, że zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.

Mało pisze się o tym, że chałwa jest mniej kaloryczna od czekolady. Panuje mit, że to wyłącznie bomba kaloryczna, a chałwa jest zalecana chorym po kuracjach wyniszczających ich organizm. Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę sezamową – w chałwie jej udział wynosi ok. 50 %. Sezam jest zdrowy, posiada sporą zawartość oleju roślinnego, a także dużą zawartość niemal wzorcowych białek roślinnych. Zawiera także naturalny przeciwutleniacz sezamol. Sezam to również bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H.

Ciekawostką jest fakt, że w oleju sezamowym odkryto związek powodujący zwiększenie produkcji płytek krwi – nazwano go witaminą T. Witamina A jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witamin z grupy B potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego. Pomagają walczyć z depresją i poprawiają pamięć. O witaminie witalności E powinni pamiętać wszyscy - nie tylko spragnieni miłosnych podbojów uwodziciele... Spożywanie chałwy rewelacyjnie wpływa na kondycję i wygląd skóry, włosów, paznokci, a nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy.

Jednak to nie koniec zdrowych mocy skrytych w chałwie. Zawiera ona jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo - naczyniowych. Jest ona też bogatym – bogatszym niż mleko - źródłem protein i wapnia oraz magnezu.

 

Chałwa jest bogata w następujące witaminy:

  • witaminę A, dzięki której mamy piękne włosy, paznokcie i skórę,
  • witaminę B1, która jest odpowiedzialna za właściwą pracę układu nerwowego,
  • witaminę B2 niezbędną do prawidłowego metabolizmu białka, węglowodanów i tłuszczów,
  • witaminę PP, czyli B3, biorąca udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz produkcji niektórych hormonów,
  • witaminę B9, która wspomaga pracę i rozwój układu nerwowego,
  • witaminę E, zwaną witaminą młodości, która zapobiega procesom starzenia neutralizując wolne rodniki. Witamina E poprawia również naszą odporność,
  • witaminę H, czyli witaminę B7, która bierze udział w procesie tworzenia hemoglobiny występującej w erytrocytach. Witamina H oprócz tego poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci i zmniejsza łojotok,
  • witamina T z kolei bierze udział w produkcji płytek krwi.

Oprócz masy witamin chałwa zawiera kwas linolowy, dzięki któremu poziom złego cholesterolu ulega obniżeniu. Dodatkowo, chałwa jest bogata w magnez, wapń i cenne dla naszego ustroju łatwo przyswajalne proteiny 

30 Inne produkty w tej samej kategorii: