Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Newsletter

NEKTAR Tradycyjna Grecka Kawa 100g

Tradycyjna mieszanka kawy ze starannie wyselekcjonowanych ziaren najlepszych odmian

WIęcej informacji

Dodaj Usuń

12,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dla wielu, poranek bez kawy zwiastuje, co najmniej zły dzień. 

Cudowny aromat, wyśmienity smak, pełen tajemnicy kolor, stanowią podstawę oceny jakości kawy.

Kawa fantastycznie wpływa na kondycję skóry, jest ceniona w dietetyce czy też wspomaga pamięć i koncentrację, stąd posiada tak wielu miłośników na całym świecie od wielu wieków. U nas znajdą Państwo te najbardziej wyjątkowe - kawowe propozycje.

Cechy:

Tradycyjna mieszanka

    Starannie wyselekcjonowane ziarna kawy z najlepszych odmian

    100% naturalna świeżo palona i świeżo zmielona

    Bogaty aromat

    Wyjątkowy smak

    Drobno mielona

    Hermetycznie pakowana, gwarantuje doskonałą ochronę smaku i niepowtarzalnego aromatu tej mieszanki

Jak więc przyrządzić tradycyjną kawę po grecku?

To proces, który wymaga od nas nieco więcej pracy, niż tylko zalania kawy wrzątkiem, jednak efekt wynagradza cały poniesiony trud. W Grecji kawa występuje w trzech wariantach: σκέττο (sketo)- bez cukru, μέτριο (metrio)- średnio słodka (jedna łyżeczka cukru) oraz γλυκό (gliko)- słodka (dwie łyżeczki cukru).

Sposób 1

Ten sposób można wykorzystać wyłącznie jeżeli posiada się odpowiedni tygielek zwany briki.       

Do tygielka należy wsypać kawę (koniecznie drobno mieloną) i cukier, a następnie zalać wodą. Briki umieszcza się na palniku na niewielkim ogniu i zaczyna podgrzewać. Należy mieszać zawartość do czasu rozpuszczenia cukru. Gdy pojawi się kawowa pianka i zacznie „wychodzić” na zewnątrz należy zdjąć tygielek z ognia. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak przelać napar do filiżanek. Kawa w Grecji podawana jest w bardzo niewielkich filiżankach.

Sposób 2

Popularna kawiarka do parzenia kawy

Sposób podania kawy po grecku:

Kawy przelanej do filiżanki nie należy mieszać.

Zamawiając kawę w kawiarni należy podać jaka ilość cukru ma być dodana. Słodzona jest ona w trakcie przygotowania.

Pije się ją bardzo powoli delektując się każdym łykiem.

Jest ona serwowana wraz ze szklaną wody i regionalnym kruchym ciasteczkiem lub loukoumi.

Odkryj zmysłowy, oryginalny smak i daj się uwieść najlepszym odmianom kawy na świecie...

WYRÓŻNIENIA:

♦ Pierwsze miejsce według prestiżowego magazynu „BHMA GOURMET" publikującego co roku " The 100 BestProduktów Roku.

♦ Firma zdobyła 1 miejsce w krajowym konkursie ”Pan-Hellenic Coffee” zorganizowanym podczas targów HO.RE.CA 2012, zgodnie z europejskimi przepisami i normami SCAE.. Pierwsze miejsce zajął Pan Stavros Lamprinidis z Nektar Coffee, mieszanka do przygotowania kawy w sposób tradycyjny w briki.

 

 

 

Kontynuujemy tradycje rodzinne od 1951 roku, aby wypełnić twoją filiżankę wspaniałym aromatem  świeżo zmielonego kawy…

Nektar Coffee obecnie jest jedną z wiodących firm produkujących kawę w Grecji. Wybierane są najlepsze gatunki kawy w celu stworzenia wyjątkowych mieszanek. Każdy etap produkcji jest systematycznie monitorowany. Staranne opakowanie zapewnia doskonałą ochronę produktu. Wszystko razem stanowi podstawę do produkcji serii Premium kawy najwyższej jakości.

 

30 other products in the same category: