Kup Teraz

Ostatnio przeglądane

Producenci

Newsletter

DOLOPIA Naturalny Dżem z Aronii z Dodatkiem Pomarańczy 280g

Wykorzystując pieczołowicie wybrane owoce dostarczane przez greckich rolników, tworzymy niezwykłe dżemy i marmolady niezawierające jakichkolwiek konserwantów. 

WIęcej informacji

Dodaj Usuń

22,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Magia greckiej wsi kryje się w ogromnej różnorodności owoców. To właśnie one kuszą swoimi fascynującymi kolorami oraz zapachami, porywając oraz inspirując producentów żywności.  

Wykorzystując pieczołowicie wybrane owoce dostarczane przez greckich rolników, tworzymy niezwykłe dżemy i marmolady niezawierające jakichkolwiek konserwantów.  

Oryginalny dżem z aronii, o wyjątkowym smaku, doskonale skomponowany ze słodyczą pomarańczy!

Skład: Aronia, cukier, pomarańcze, sok z cytryny.
Termin przydatności do spożycia: 22.08.2017

Bez konserwantów!  

  

Kuchnia grecka stanowi nieodłączny element śródziemnomorskiej tradycji kulinarnej. Zyskała ona w ostatnich latach na popularności, głównie dzięki naciskowi kładzionemu na stosowanie składników dań korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. Jednym z głównych celów przyświecających właścicielom przedsiębiorstwa Dolopia jest przybliżanie klientom z całego świata tradycyjnych lokalnych produktów spożywczych charakteryzujących się unikatowym smakiem oraz aromatem.

Za punkt honoru firma przyjęła dostarczanie koneserom greckiej kuchni produktów wytwarzanych zgodnie z lokalnymi prawidłami. Co więcej, do produkcji naszych specjałów wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości składniki. W proces produkcyjny wkładamy nie tylko zdobyte doświadczenie ale i prawdziwą pasję. Ważna jest dla nas jakość, nie ilość.  

Nic nie motywuje naszego zespołu do pracy bardziej niż marzenie o przeniesieniu konsumentów do czasów naszych babć i przybliżeniu im tradycyjnego greckiego trybu życia. Warto wiedzieć, że kuchnia tradycyjna cieszy się wśród mieszkańców kraju ogromnym szacunkiem. Z przyjemnością nauczymy doceniać ją również naszych klientów.   

Aronia i zdrowie

Aronia jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno. Ma natomiast właściwości lecznicze sprawdzone także badaniami, gdzie okazało się, że właściwości ma podobne do czerwonego wina. ale sok z aronii można pić całkiem bez ograniczeń, w przeciwieństwie do napojów alkoholowych. Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. To ważna informacja dla osób ze skłonnością do żylaków, miażdżycy i chorób dziedzicznych z tego tytułu. W Pomorskiej Akademii Medycznej, oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się więc, że aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z aronii  zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i ... zwracać więcej uwagi na swoją dietę.

Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych. Ma też w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny (którego notorycznie spożywamy za mało). Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.

Prawdopodobnie więc owoce aronii są najlepszym "wymiataczem wolnych rodników" ze wszystkich owoców, przynajmniej dostępnych w naszej strefie klimatycznej. Czy możesz sobie pozwolić by to ignorować? 

Przy nadciśnieniu sugerowane jest wypijanie ok. 30 ml. soku trzy razy dziennie przed posiłkiem przez cały miesiąc. Profilaktycznie zwykle zaleca się szklankę soku dwa razy dziennie przez trzy tygodnie. Kuracje te można oczywiście co pewien czas powtarzać.

Z doświadczenia wiadomo mi, że osoby spożywające dość sukcesywnie aronię w różnej postaci właściwie nie zapadają na anginy, przeziębienia, itp. są bardziej odporne i zdecydowanie rzadziej odwiedzają lekarzy. Zarówno dzieci, jak i dorośli.

Aronia od dawna była stosowana przez ludową medycynę na Syberii, oraz przez Indiam amerykańskich. Często i dużo  podawano jeą młodym kobietom, szczególnie w ciąży, gdyż dodawała sił. Ludzie w wieku dojrzałym otrzymywalii sok z aronii jako eliksir młodości, który rozjaśniał umysł, pomagał na problemy z kośćmi, a jak uważano wręcz przedłużał życie..

Kolejne badania naukowe pokazały, że obecność antocyjanów opóźnia proces starzenia się właśnie dzięki temu, że unieszkodliwiają one wolne rodniki, które to przecież uszkadzają struktury komórkowe organizmu. Antocyjany ułatwiają też przemianę materii, szczególnie gospodarkę tłuszczową organizmu, a także łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Owoce aronii i ich przetwory wspomagają także usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, takie jak ołów, które gromadzą się w organiźmie z powodu zanieczyszczonego środowiska. Ponadto uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Z tych więc także powodów bardzo wskazane jest wykorzystywanie aronii  w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.

2 other products in the same category: